Нахлуването на Русия в Украйна и пандемията от COVID-19 изграждат нови

...
Нахлуването на Русия в Украйна и пандемията от COVID-19 изграждат нови
Коментари Харесай

Харуки Мураками: Нахлуването в Украйна и пандемията се съчетаха, променят света драматично

Нахлуването на Русия в Украйна и пандемията от COVID-19 изграждат нови стени, които разделят хората и страните, разпалвайки боязън и песимизъм,

Това сподели японският публицист Харуки Мураками, оповестява АП.

„ Мнителност замества взаимното доверие и към нас непрестанно се издигат стени “, сподели Мураками в края на април в колежа Уелсли в Масачузетс, Съединени американски щати.

Неговата тирада „ Писане на художествена литература по време на пандемия и война “ беше оповестена в сряда в японското месечно литературното списание „ Шинчо “, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Изглежда, че всеки е изправен пред избор - да се скрие зад стените, запазвайки сигурността и статуквото, или, знаейки рисковете, да излезе оттатък стените в търсене на по-свободна ценностна система “, прибавя световноизвестният създател.

Думите му припомнят имитация на основния воин в новия му разказ - „ Градът и неговите несигурни стени “. Книгата излезе през април в Япония, а превод на британски език се чака през 2024 година

Главният воин, както го разказва Мураками, е изправен пред сложен избор сред два свята: изолиран град със стени, в който царува успокоение, без стремежи и премеждия, и действителния свят отвън стените, изпълнен с болежка, стремежи и несъгласия.

Романът развива разказ, който той написа за списание като млад публицист, само че по този начин и не е оповестен под формата на книга. Мураками споделя, че е знаел, че в описа има значими хрумвания и го е оставил настрани, тъй като е желал да го пренапише. 

Около 40 години по-късно той открива, че „ тази история пасва идеално на епохата, в която живеем в този момент “. Писателят стартира да пренаписва книгата през март 2020 година, скоро откакто коронавирусът започва да се популяризира по света, и я приключва две години по-късно, когато войната в Украйна навършва една година. 

„ Двете значими събития се съчетаха и трансформираха света по трагичен метод “, споделя той.

Чувството за сигурност, което идваше с общата религия в глобализма и взаимната икономическа и културна взаимозависимост, „ рухна с неочакваното навлизане на Русия в Украйна “, споделя Мураками.

Страхът от сходни нашествия накара доста страни, в това число родната му Япония, да засилят военната си подготвеност и бюджет.

Тъй като войната продължава, без да се вижда краят ѝ, сега се издигат високи стени сред страните и обособените хора, сподели Мураками.

„ Струва ми се, че психическото положение - в случай че някой не е твой съдружник, той е твой зложелател - продължава да се популяризира “, споделя писателят. 

Може ли доверието ни един към различен още веднъж да преодолее мнителността ни? Може ли мъдростта да победи страха? Отговорите на тези въпроси са поверени в наши ръце. И вместо незабавен отговор от нас се изисква да преминем през задълбочено проучване, което ще отнеме време, уверен е Мураками. 

Той споделя: „ Искрено се надявам, че романите и историите могат да дадат своята мощ на такова изследване ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР